Julmaten viktigare än klapparna
Publicerad: 2023-11-24

Svenskarna sparar hellre in på restaurangbesök, julklappar och resor än på julmaten. Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det enda som är viktigare än maten, är julgranen. Det framgår av Livsmedelsföretagens stora julundersökning som gjorts av Demoskop, bland 1024 personer.
Vilken är då den populäraste maten? För elfte året i rad är julskinkan den absoluta favoriten på julbordet enligt Livsmedelsföretagens julundersökning. Den oumbärliga skinkan tappar några procentenheter jämfört med 2022 men har fortfarande en betryggande ledning till tvåan Janssons frestelse. På tredje plats återfinns sill, följt av köttbullar och lax. På frågan ”Vilken typ av mat vill du ska dominera på julbordet?” svarar 69 procent ”kött- och charkprodukter”.
När det gäller vilken mat man gillar minst, toppar lutfisk, ål och sylta som stryks från inköpslistorna. 19 procent kommer att leta mer efter extrapriser än tidigare och 14 procent kommer att handla mer i lågprisbutiker. Allt enligt Livsmedelsföretagens undersökning.