Internationella dagen för äldre firas
Publicerad: 2015-09-30

Den 1 oktober är en dag värd att fira – och det är de äldre som ska stå i centrum. På äldreboendet Tre stiftelser i Göteborg blir det riktig fest. Hit kommer krögaren Stefan Karlsson för att laga till en festmåltid till de boende. De kommer att bjudas på en krämig räksallad, äppelbräserad fransyska och som avslutning, en mjölkchokladcrème. Höstmenyn kommer Stefan att laga tillsammans med köket på äldreboendet och förutom att man vill ge det lilla extra till de som bor där, vill man såklart ge inspiration till kökspersonalen.

Emil Jacobsson, kostchef på Tre stiftelser, varför vill ni göra detta? ”Tre stiftelser har alltid samarbetat med kända kockar så det är inget nytt. Vi har haft bland annat Leif Mannerström här, Fredrik Eriksson, Pelle Dahlgren, Gustaf Trädgård med flera och det är faktiskt fjärde gången som Stefan Karlsson är här. Dels är det såklart för att utbilda och inspirera vår personal i köken men det är självklart mycket för de gamla också. De kan inte ta sig till krogen, då får vi ta krogen till de gamla. Vi håller på att odla kontakter med andra kockar för att fortsätta på den här vägen och det är så spännande.”

Vad säger seniorerna? ”De är positiva och tycker det är kul att man försöker ge dem det lilla extra. Tre stiftelser har filosofin att man vill ge de gamla mycket aktiviteter, att man ska ha det bra in i det sista. Visionen är att Tre stiftelser ska vara äldreboendet där man vill bo när man blir gammal. Ett gott samarbete mellan kök och boende, det är vårt vinnande koncept.”

Höstmenyn kommer att serveras på alla Tre stiftelsers äldreboenden i Göteborg: Otium, Vegahusen och Änggårdsbacken. ”Det ska bli roligt att komma till Vegahusen och laga en riktig festmåltid till de boende. Menyn är speciellt komponerad för att tilltala den äldre generationen och vi ser fram emot en trevlig lunch tillsammans”, säger Stefan Karlsson, krögare på SK Mat och Människor.

Såhär ser menyn i sin helhet ut:

• Krämig räksallad på skuren dill, pepparrot och nyslagen citronmajonnäs med toastat bröd
• Äppelbräserad fransyska med gräddglaserad svamp och potatis, rostade rotfrukter samt sås på steksky, äppelmust och rosmarin
• Mjölkchokladcrème med kompott av svenskt äpple och havtorn samt rostad mandel och kaksmulor