Lyckseles nya måltidschef Klaus Dudenhöfer hade höga ambitioner. Nu skulle mer mat lagas från grunden, på ekologiska, närproducerade råvaror. Blåmusslor, handrullad falafel och älgburgare gjorda av lokalt kött skulle ingå i grunden för mer hållbar och hälsosam skolmat. Politikerna var entusiastiska men många elever och föräldrar tyckte annorlunda.
Enligt SVT Västerbotten har kökspersonal till och med blivit utsatt för hot och hat.
– Det handlar om personliga påhopp ute på gatan. Jag tycker inte att man kan trycka ner folk på det viset, säger Maria Renman, kökschef på Tannbergsskolans centralkök, till SVT Västerbotten.
Sedan dess har kökspersonal bland annat haft matråd tillsammans med eleverna för att undersöka vad de önskar. Konsekvensen blir nu att kommunen gå tillbaka till den tidigare matsedeln där barnen får mer halvfabrikat. Det innebär bland annat om att målet om 30 procent ekologisk råvara måste skrotas. När den gamla matsedeln nu återinförs kommer skolan ligga kvar på 11 procent. Inte heller koldioxidutsläppen minskas och närproducerat kött kommer nästintill att försvinna från tallrikarna.
– Nu hamnar vi i en situation där kommunen satsar pengar på framtida problem. Vi lägger pengar på utsläpp som kunde vara mindre och vi får inte ändra näringsvanan till mer hållbar och hälsosam mat, säger Klaus Dudenhöfer till SVT Västerbotten.
– Kockarna tycker att det var roligt att få laga mat från grunden, men nu blir det inte så, säger Maria Renman till SVT Västerbotten.
Kritiken kom, enligt tv-kanalen, inte bara från elever och föräldrar utan även från pedagoger på skolan samt en lokalpolitiker som sa att maten ”ser ut som om min hund spytt”.
– Vi kanske varit lite blåögda och införde det lite för fort, så nu blir det tillbaka till halvfabrikat säger kommunstyrelsens ordförande Roland Sjögren till TV4 Nyheterna.
Hot mot personal när matsedeln ändrades
Publicerad: 2022-10-21