Vinnaren av Swedish Young Chef Award korades i eftermiddags, efter en intensiv tävlan på GastroNord. Sex unga kockelever lagade två rätter, förrätt och huvudrätt, och bedömdes på bland annat sin teknik, sitt upplägg och på smakerna. Vinnaren 2018 är Maja Rikardsson från Dackeskolan i Mjölby.
Swedish Young Chef Award riktar sig till sistaårseleverna på landets gymnasieutbildningar. Trots att Maja inte hunnit gå ut gymnasiet har hon redan tävlingsrutin – bland annat ingick hon i det vinnande laget i Unga Ekokockar 2017.
Motivationen lyder: ”Vinnaren har med hög jämnhet på rätterna levererat vacker mat och jobbat snyggt och strukturerat i köket. Med bra smakkänsla och helhetsbild.”
Här är de sex finalisterna:
Rasmus Esplund, Dackeskolan, Mjölby
Leonard Rydén, Stockholms Internationella Restaurangskola, Stockholm
Emma Johannison, Ester Mosessons Gymnasium, Göteborg
Karl Aronsson, Ester Mosessons Gymnasium, Göteborg
Maja Rikardsson, Dackeskolan, Mjölby
David Bergin, Tingvallagymnasiet, Karlstad
Juryn bestod av:
Johan Backeus
Viktor Westerlind
Linn Söderström
Desirée Jaks
Amanda Lydahl
Ulrika Brydling