Här är Sveriges bästa, offentliga måltider!
Publicerad: 2021-11-05

Strandsnäs förskola i Gislaved tog hem två av de tyngsta priserna när Sveriges bästa, offentliga måltider korades för nionde året i rad, under White Guide Junior- och White Guide Senior-galan på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg. Tullängsgymnasiet i Örebro blev Årets Skolrestaurang 2021 och titeln Årets Seniormåltid 2021 gick till Lilldals äldreboende på Tjörn.
Under våren bedömdes drygt 250 skolor, förskolor och äldreboenden av juryn. Resultatet blev en imponerade samling nominerade – och nu har vinnare korats i 15 kategorier, av vilka två är nya: White Guide Senior Special Foods som fokuserar på konsistensanpassad mat, samt Årets Gröna Skolmåltid.

Här är vinnarna i samtliga kategorier med juryns motiveringar:

Årets Skolrestaurang 2021:
Tullängsgymnasiet, Örebro

”För att ni lagar den godaste, nyttigaste och hållbaraste maten, kryddad med värme och knivskarp kommunikation. Grattis! Ni är inte längre ’klimatbäst’ utan helt enkelt – bäst!”

Årets Förskolekök 2021:
Strandsnäs förskola, Gislaved

”För att ni på ett skickligt och medryckande vis tar med era små gäster på en resa kantad av dofter, smaker och färger, mot en kunskapskälla som räcker länge – kanske hela livet?”

Årets Seniormåltid 2021:
Lilldals äldreboende, Tjörn

”Med hjärta, hjärna och hantverkskänsla har ni skapat ett boende med mat som väcker minnen och samtal som aldrig tystnar. Här är det gott att vara gammal.”

Årets Förskolekock 2021
Frida Ambjörnsson, Strandsnäs förskola, Gislaved

”För att du har turen att äga ett absolut smakgehör, handlaget som krävs för att laga mat som hör hemma på en bättre krog och envisheten som behövs för att ro iland förskolemåltider i världsklass, i en kommun som inte alltid går din väg.

Årets Skolkock 2021:
David Gustavsson, Aggarpsskolan, Svedala

”Under detta prövningarnas år har du visat att du är en sann krigare – och en oerhört värdig vinnare! För varje utmaning kämpar du hårdare och blir ännu mer kreativ, både i och utanför ditt kök.”

Årets Seniorkock 2021:
Annika Ingelson Cales, Johannesbergsgatan 2, Sala

”För att din kreativitet alltid finner nya vägar, oavsett vad som händer i världen. Och när det fysiska rummet krymper för dina gäster, ser du till att fylla det med dofter, smaker och mänsklig värme på distans.”

Årets Gastronomiska Rektor 2021:
Fredrik Plahn, Skapaskolan, Huddinge

”Här är rektorn som vill prioritera ALLT, inte minst på det gastronomiska planet! En engagerad förebild som gärna gör livet lite svårare för sig själv – och så mycket bättre för sin omvärld.”

Årets Klimatkök 2021:
Rudanskolan, Haninge

”Ett skolkök som lyckas med konststycket att förena hållbarhetsarbete bakom kulisserna med en gastronomi som ger gästerna tillfredsställelse för ögonblicket och djupa insikter – för livet.”

Årets Pep-skola 2021:
Skapaskolan, Huddinge

”För att ni vågar tänja på gränserna och låta kökspersonalen bli pedagoger, pedagogerna bli rörelsekompisar och rektorn bli en matgäst bland andra – allt för att främja en god hälsa hos både vuxna och barn.

Årets hållbara offentliga restaurang 2021:
Naturbruksskolan Sötåsen, Töreboda

”För att ni vägrar kompromissa och serverar exceptionellt vällagad, närproducerad, ekologisk mat, där djur, natur och matgäster kopplas samman i ett perfekt kretslopp.”

Årets Måltidschef 2021:
Johan Hamberg och Patrik Karlberg, Norlandia

”Årets vinnare har modet och förmågan – men också förutsättningarna – att skapa måltider där man tänjer gränserna för vad som är möjligt inom den offentliga gastronomin år 2021.”

Årets Hållbara Skolmatskommun 2021:
Gnosjö

”En grön oas där det dagliga arbetet präglas av dialog, optimism och samarbeten över gränserna – mellan chefer, kockar, lärare, politiker och bönder. Här jobbar alla tillsammans, för den goda måltiden!”

Årets Skolmatsrätt 2021:
Alvägens förskola, Eskilstuna

Vegetarisk kålpudding

White Guide Senior Special Foods 2021:
Alstadhemmet / Smygehem, Trelleborg

”För att ni ger också de gäster som har tugg- och sväljsvårigheter en god vård och ett fint bemötande genom specialanpassade måltider som bjuder på en rikedom av smak, färg, form och dofter.”

Årets Gröna Skolmåltid 2021:
Annerstaskolan, Huddinge

”För att ni gjort det till er mission att avskaffa ordet ”vegetarisk”. I denna restaurang är det MAT som serveras, och den är allt annat än grön! Här blir måltiden till en färgsprakande jordenruntresa som skvallrar om en eventuell framtid där köttet inte behövs.”

White Guide Junior och White Guide Senior är de enda tävlingarna i Sverige som bedömer HELHETEN. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, individfokus, engagemang från rektorn eller boendechefen, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för våra yngre och våra äldre matgäster. Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.