Gymnasieelever fick insekter i soppan
Publicerad: 2020-01-14

När eleverna på Bromangymnasiet i Hudiksvall satt och åt av broccolisoppan i skolrestaurangen på torsdagen upptäcktes flera insekter i maten, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg. En elev på skolan berättar för SVT att många hade hunnit äta av soppan innan småkrypen upptäcktes – i allas tallrikar. Katarina Niemi, kostchef i Hudiksvalls kommun, säger till SVT att de håller på att utreda vad som har hänt, men att insekterna inte kan ha kommit ifrån det egna köket. Däremot säger hon att de har tagit kontakt med deras leverantör av broccoli:
– Det enda som det kan komma ifrån, som är möjligt, är i så fall den ekologiska broccolin, säger hon till SVT.

Enligt Alf Ekblad, professor i biologi vid Örebro Universitet, får vi i genomsnitt i oss ett kilo insekter per år och person via grönsaker i kosten. Hallon och andra bär, samt grönsaker och frukter från butikerna, är i de flesta fall källan, och i allmänhet äter vi insekterna omedvetet – och för det mesta är det inte ett dugg skadligt för oss – tvärtom bidrar en del av insekterna med nyttigt protein och fett, enligt Alf Ekblad i SvD.