Grönsaksdonuts vann skoltävling
Publicerad: 2020-06-04

Åtta av tio barn äter för lite grönsaker enligt branschorganisationen Odlarna. För tredje året i rad har man därför anordnat skoltävlingen Grönsaksmålet som riktar sig till landets femteklassare. Enligt organisationen har inte mindre än 12 000 femteklassare varit med och tagit fram recept som ska få andra barn att äta mer grönsaker. Nu är vinnarna korade, och på förstaplatsen hamnade femteklassarna på Röda Bergaskolan i Smedjebacken, med sitt recept på grönsaksdonuts med mangoglasyr – munkar med en fyllning av gurka, morot och äpple, toppat med en mangoglasyr.

Recept (cirka 12 munkar):

Ingredienser: 3 dl vetemjöl 0,5 dl socker 2 tsk Bakpulver 0,5 tsk salt 1 st ägg 1,5 dl mjölk 25 g smält smör
Fyllning: ½ skalad gurka 2 morötter 2 äpplen 0,5 L jordgubbar 100 g mango
Dekoration: 50 g Raw cocosolja 250 g mango (Färsk eller fryst) 1 Granatäpple

Förberedelse 1) Värm ugnen till 200 grader. 2) Mixa ihop ingredienserna till fyllningen i en skål eller blender. 2) Smörj en donutsplåt med plats för 6 donuts med raw cocosolja. 3) Blanda samman alla torra ingredienser. 4) Blanda ägg, mjölk och smör i en annan skål. 5) Sikta mjölblandningen ner i äggmjölken och blanda till en jämn smet. 6) Fördela smeten tills formarna är halvfulla. 7) Fyll på med fyllningen och försök få den i mitten av varje cirkel. Fyll sedan på med resten av smeten. 8) Grädda munkarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter. 9) Vicka över munkarna på ett galler.

Dekoration 1) Lägg i raw cocosoljan i en skål eller blender. 2) Dela på mangon och lägg i den tillsammans med cocosoljan. Mixa. 3) Häll försiktigt över glasyren på munkarnas ena sida. Dekorera genast med granatäppelkärnorna. 4) Låt stelna.