Den 19 september bjöd vi in gäster från Göteborg med omnejd för en inspirationsträff på tema hållbarhet. På plats var kockar från förskolor, skolor och äldreboenden och partners till eventet var Electrolux Professional, Atria och Alpro. Med oss hade vi också Frida Ronge som berättade om sitt arbete med tång.
Under eftermiddagen lyftes ett par personer upp i ”heta stolen”. Idéerna, tipsen och frågorna flödade!
Först upp i ”heta stolen” var Frida Ronge, en förespråkare för att använda tång i matlagning på nya och innovativa sätt. Dagen innan gjorde hon ett gästspel på Tre Stiftelser och serverade tång i maten till hyresgästerna, som åt det med glädje!
- Det finns så många fördelar med tång, det är näringsrikt, det innehåller mycket protein och så är det rikt på umami. Tången har också så många olika användningsområden då de finns många olika typer. Jag brukar säga att man ska se det som sallad, en endive är god att tillaga medan ruccola inte är lika bra att värma upp. Precis så är det med tång, vissa sorter är goda i ett fröknäcke medan andra som en sallad, säger Frida Ronge.
När frågan om gästerna använde tång kom upp så var gänget från Härlandatjärnskolan snabba på att flika in. De driver projektet ”under ytan i grytan” där tång är en stor del av arbetet.
- Vi ville ha ett roligt projekt för året och har haft problem att få barnen att äta fisk. Då kom vi på projektet som nu gjort att vi gått från 60–70% ätande på fiskdagar till nästan 95%. Vi är lite knäppa och går verkligen all in med detta, vi har hummerdiadem, fiskförkläden och pynt i hela matsalen, berättar Pernilla Dierks, köksmästare på Härlandatjärnskolan.
När hållbar matlagning kommer på tal är hybridprodukter högt på agendan. Några som var tidiga med hybridprodukter är Atria som också var på plats under eftermiddagen.
- För ett par år sedan lanserade vi en middagskorv med morot i, då var inte hybridprodukter något vi pratade så mycket om, men det var fokus på att minska klimatavtrycket. Nu fortsätter vi utveckla hybridprodukter som möter både hållbarhetsaspekten och barnens preferenser. Precis som middagskorven!, berättar Ann-Sofie Malmgren, produktchef på Atria.
På plats var också Årets Förskolekock 2023 Carolina Sivertsson, som är en fena på att arbeta hållbart.
- Just nu jobbar jag mycket med gråärta, jag beställde hem en stor låda och eftersom vi är en liten förskola så får jag vara kreativ och använda det i många olika rätter för att använda upp allt. Jag lagade en wallenbergare nyligen som barnen älskade, en pojke sa att den var ”ljuvlig!”, berättar Carolina.
Hållbarhet är så mycket mer än bara det som serveras på tallriken. Hur man hanterar disk, ugn, spis, kyl och frys är minst lika viktigt som vilka råvaror som tillagas.
- Mycket av arbetet med utrustningen i köken är gamla rutiner, som att man i många restaurangkök sätter på alla spishällar direkt på morgonen. Det är också viktigt att se över sin utrustning så att den levererar som den ska. Att underhålla, och kanske byta ut om det är en alldeles för gammal maskin, säger Stefan Snygg & Alexandra Sjögren på Electrolux Professional.