Förskolekockar gör kokbok
Publicerad: 2019-11-21

Förskolekockarna i Skärholmen har gett ut en egen kokbok med klimatsmart mat. Kokboken kommer att delas ut till familjer med barn på Stockholms-stadsdelens kommunala förskolor den 20 november.
– Bra mat ska vara bra ur flera perspektiv: den ska vara välsmakande, den ska vara hälsosam, och den ska ha så liten påverkan som möjligt på miljön. Med kokboken slår vi ihop kunskap och inspiration hem till barnen och föräldrarna. Barnen kommer känna igen rätterna, och förhoppningsvis kan det underlätta många vardagsmiddagar berättar Marita Gullstrand, rektor och en av initiativtagarna till kokboken.
Tillsammans har kockarna samlat sina personliga, klimatsmarta rätter, från mellanmål till middagar. Varje recept innehåller energi- och utsläppsberäkningar för att läsaren lätt ska se maträttens miljöpåverkan och de flesta av proteinkällorna är vegetariska.
Kokboken är ett led i att göra Skärholmen till en klimatsmartare stadsdel. Genom ett gemensamt köksnätverk har alla förskolekockar utbildat sig kring matens påverkan på miljön, vad som menas med klimatsmart och hur det kan kombineras med välsmakande och hälsosam mat.
– Förskolekockarnas engagemang och kompetens är en viktig del av arbetet med hållbar utveckling för barnen i Skärholmen och vi är stolta över insatsen de gör varje dag med våra barn, säger Britt Karlsson, avdelningschef förskola i Skärholmen.