Odlad lax från Norge påverkar inte klimatet lika mycket som nötkött. Det visar svenska forskare i en ny studie där man jämfört olika animaliers näringsinnehåll och klimatavtryck. Laxen har dessutom enligt forskarna högre innehåll av flera näringsämnen än nöt, gris och kyckling. Det gäller till exempel omega 3-fettsyror, D-vitamin, vitamin B12, jod och selen, skriver SVT Nyheter.
Över 95 procent av den lax som äts i Sverige är odlad i Norge. Rapporten från RISE slår fast att norsk odlad lax har lägre klimatavtryck än animalier producerade i Europa och mycket lägre klimatavtryck än svenskt nötkött. Däremot är laxens klimatavtryck något högre än svensk kyckling och gris.
För att räkna ut hur klimatvänlig den odlade laxen är har forskarna mätt klimatavtryck per näringsinnehåll istället för per kilo.
– Generellt brukar man titta på klimatavtrycket per viktenhet men det har diskuterats i många år om det verkligen är en bra enhet att mäta funktionen av mat i. Vi har räknat klimatpåverkan per kilo men i förhållande till hur näringsrik produkten är. I praktiken får då väldigt näringsrika livsmedel lägre klimatpåverkan, säger Elinor Hallström som är forskare inom hållbar nutrition på Rise och en av forskarna bakom studien, till SVT Nyheter.
Friederike Ziegler forskar om hållbar sjömat och har också varit med och gjort undersökningen. Hon säger följande till TV-kanalen:
– Det blir väldigt konstigt att jämföra ett kilo kött med ett kilo bröd till exempel. Det fyller helt olika funktioner i kosten. Att mäta på det här sättet har ju också sina brister, men det speglar bättre den diversitet som finns.
Enligt Friedrike Ziegler har den norska laxen dessutom väldigt låga halter av tungmetaller – dioxinhalten kan exempelvis ligga 10-20 gånger högre i vildfångad lax från Östersjön – och användningen av antibiotika i samband med uppfödningen är väldigt låg.