Föräldrar vill ha svensk skolmat på tallriken
Publicerad: 2018-07-04

Sju av tio svenska föräldrar vill att barnen får svensk mat i skolan och 55 procent kan tänka sig att byta parti för löften om bättre skolmat. Detta enligt dagsfärska rapporten Den viktiga skolmåltiden som innehåller resultatet från en marknadsundersökning om skolmat bland 1038 föräldrar med barn i grundskolan.

Undersökningen, som gjorts av grossisten Martin & Servera, visar att föräldrarna anser att skolmåltiden är lika viktig för barnens prestation i skolan som hög lärartäthet och att klasserna inte är för stora. 55 procent av föräldrarna kan dessutom tänka sig att rösta på ett annat parti för löften om bättre skolmat.

70 procent tycker att det är viktigt att skolmaten är gjord på svenska råvaror och 8 av 10 föräldrar vill ha tydliga kommunala mål för andelen svensk mat i skolan.

En av fem föräldrar anser att det är en bra idé med några köttfria dagar i månaden, men mycket få tycker att man helt borde avstå från att servera kött i skolan. Föräldrarna anser vidare att skolmaten ska vara lagad från grunden, innehålla en stor andel frukt & grönt och gärna vara lagad i skolan där den serveras. Mer än hälften tycker att skolmaten där deras barn går i skola håller bra kvalitet, enligt undersökningen.