Firar du skolmjölkens dag?
Publicerad: 2017-09-27

Idag, onsdagen den 27 september firas Skolmjölkens dag världen över. Dagen instiftades av FN:s jordbruksorgan FAO år 200o för att uppmärksamma hälsofördelarna med skolmjölken. I Sverige har mjölk serverats till skolmaten sedan 1946 och enligt LRF mjölk dricker svenska skolbarn i snitt 1,8dl mjölk per lunch, men i stora delar av världen är skolmjölken långt ifrån någon självklarhet.

– Att servera mjölk till skolmaten är ett gott och enkelt sätt att få i sig flera av de vitaminer och mineraler som barn behöver få i sig varje dag. Enligt skollagen ska elever erbjudas näringsriktig mat och med mjölk till maten är det lättare att uppnå. I synnerhet för de barn och ungdomar som äter lite. Mjölken ger bland annat vitamin D som tillsammans med kalcium är viktigt för skelettet, säger Maja Nordström, hälsospecialist på Arla i ett pressmeddelande.

Inför Skolmjölkens dag har Arla tagit fram ett pedagogiskt skolmaterial med fokus på skolmat i Sverige och runt om i världen. Med hjälp av diskussionsfrågor, kreativa övningar och språkquiz får eleverna lära sig om hälsa, miljö och geografi. Materialet finns i olika nivåer, anpassade efter förskoleklass och lågstadiet, mellanstadiet samt högstadiet.