Dyraste maten – och den billigaste
Publicerad: 2022-09-02

Lever du på citrusfrukter och purjolök kan du komma billigt undan när inflationen härjar vidare på matmarknaden. Köper du kaffe, ost och ägg blir det desto dyrare. Inflationen sjönk i juli, men livsmedelspriserna fortsätter uppåt. Sedan förra året har de stigit med i genomsnitt 13,5 procent, enligt SCB. Det som framför allt har påverkat är de höga energikostnaderna, som spiller över på det som konsumenterna sedan betalar.
– Vad gäller matpriserna är det viktigt att komma ihåg att de förändras med en eftersläpning i produktionen, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel till TT.

Livsmedlen som blivit dyrast sen juli 2021:

Kaffe: 39 % dyrare
Gurka: 37 %
Honungsmelon: 38 %
Hushålls- och lättmargarin 35 %
Färsk lax: 35 %
Citroner: 34 %
Blomkål: 32 %
Fjäderfän (kyckling): 31 %
Mat- stek- och grilloljor: 31 %
Vitkål: 28 %
Mjöl: 27 %
Hårdost: 25 %
Lammkött: 26 %
Mjölk: 24 %
Filmjölk och yoghurt: 23 %
Ägg: 22 %
Gul lök: 22 %
Smör och annat smörgåsfett: 21 %
Ris: 20 %
Paprika: 19 %

Livsmedlen som blivit billigare sen juli 2021

Purjolök: 19 % billigare
Småcitrus: 12 %
Vindruvor: 4,1 %
Salladskål: 2,9 %
Morötter: 2 %
Kiwi: 1,8 %
Färska bär: 1,5 %
Äpplen: 1 %
Potatis: oförändrat pris
Kex och skorpor: oförändrat pris

Källa: SCB