Dyrare mat för äldre i Skellefteå
Publicerad: 2017-01-10

Maten blir kraftigt dyrare för den som bor på äldreboende i Skellefteå efter årsskiftet. Anledningen: stora sparbehov, det rapporterar Sveriges Radio P4 Skellefteå.

– Det är tyvärr en häftig höjning och en orsak är att vi inte har höjt kostnaden sedan 2009. Budgeten för måltidsverksamheten har gått minus med 1,1 miljon per år och vi kan inte fortsätta ha de så, säger Kenneth Fahlesson som är Socialnämndens ordförande i Skellefteå till Sveriges Radio.

Av Socialnämndens totala budget går cirka 1 miljard till äldreomsorgen. Underskottet i måltidsverksamheten är 1 miljon kronor per år vilket motsvarar 1 promille av budgeten för äldreomsorgen, skriver Sveriges Radio.
– Vi måste titta på alla ställen i budgeten och avgiften för maten har inte höjts på sju år och då måste vi även ta in den, säger Kenneth Fahlesson.

Socialnämnden gör samtidigt ett överskott på 26 miljoner kronor för 2016, men Kenneth Fahlesson menar att det är pengar som behövs kommande år.
– Vi har kunnat spara 2016 för att minska sparbehovet 2017, och sedan står vi under ännu tuffare sparbehov 2018, säger Kenneth Fahlesson.

Den som bor på ett särskilt boende inom äldreomsorgen i Skellefteå, har hittills betalat 3060 kronor per månad för maten, men nu höjs den avgiften till 3400 kronor per månad, en höjning på drygt 10 procent. Höjningen innebär för de boende en ökad kostnad med drygt 4000 kronor på ett år.