Den gröna maten firades stort i Göteborg
Publicerad: 2016-10-04

Fredagen den 31 oktober firade Göteborg den vegetariska världsdagen. På Johannebergsskolan serverades 900 portioner till uppskattande matgäster.

För andra året i rad satsade Göteborg Stads skolrestauranger på att uppmärksamma den vegetariska världsdagen. 80 000 portioner serverades totalt av dagens meny som bestod av två rätter.
– Det gick bra. Det var en positiv dag för både barn och pedagoger och maten var jätteuppskattad! Vi serverade en morotslasagne som var ny för alla och en mexikansk majs- och sötpotatissoppa och den har jag faktiskt fått skriva ut recept på till tre killar som skulle hem och laga den, säger Gunilla Williander, kökschef på Johannebergsskolan.

Överlag ser Gunilla en positiv trend i att den vegetariska maten numera är både accepterad och väldigt uppskattad.
– Vi har vegetarisk mat en dag i veckan, då har vi buffé med några olika rätter. Det har blivit mer och mer accepterat, det är inte något gnäll runt att vi har helvegetariska dagar, att man inte blev mätt och sådär, som det var i början. Det har försvunnit.

Det här är andra året i rad som ni uppmärksammar vegetariska världsdagen, kommer ni fortsätta med det även nästa år?
– Ja, det kommer vi säkert att göra! Vår lilla grupp “Den gröna staden” träffas med jämna mellanrum och bestämmer menyer och jag kan inte tänka mig att detta är något vi inte kommer fortsätta med.

Varför tycker ni att det är viktigt att uppmärksamma den här dagen?
– Vi kan inte äta så mycket kött som vi gör i dag. Köttkonsumtionen har gått upp alldeles för mycket och kan flera av oss äta vegetariskt oftare sparar vi resurser. Vi måste tänka globalt så att det finns mat till alla. Man mår inte ens bra av att äta så mycket kött som vi gör, det handlar om att komma ner till rimliga nivåer och inte det överflöd vi ser nu.