Därför brann Polarbrödsbageriet
Publicerad: 2021-02-03

På några timmar brann Polarbröds bageri i Älvsbyn ner, i augusti 2020. Det första spadtaget till det nya bageriet togs vid lunchtid förra onsdagen och det beräknas vara klart redan i oktober i år.
– Ett tag är det kanske kul att tycka synd om Polarbröd, men det räcker inte länge. Vi måste tillbaka, snabbt, säger koncernens vd Karin Bodin till Dagens Industri.
Det fanns flera anledningar till att branden fick så snabb spridning, enligt den utredning som MSB (Myndigheter för samhällsskydd och beredskap) nu presenterar.
Bland annat var lokalen i praktiken en enda stor brandcell på 9 000 kvadratmeter. Enligt gällande bygglagstiftningen ska brandsektioner som är större än 5 000 kvadratmeter ha sprinkler, vilket saknades.
Branden orsakades av att brännbart material antänts i en ugn. Branden följde sedan med transportbanden vidare till bageriets olika delar, rapporterar SVT.
Det nya bageriet beräknas kosta 300 miljoner. I ett pressmeddelande skriver Polarbröd att man kommer att använda sig av erfarenheterna från branden.
“Ett exempel på det är sprinklers, kameraövervakning efter ugnarna, nya brandcellsgränser och rökgasevakuering mm. Vi har också tagit hjälp av ett externt brandskyddsföretag för att göra en översyn av brandskyddet.”