Bregott – olagligt på skolmackan
Publicerad: 2016-12-08

Tvisten i Kalmar kommun är avgjord och konkurrensverkets regler säger nej till Bregott på mackan på Kalmarskolorna.

I Kalmar kommun har en fettdebatt blossat upp sedan kostchefen den här höstterminen införde nyckelhålsmärkt smörgåsmargarin och Bregott togs bort. Kostchefens argument mot Bregott var dels ekonomiska och dels näringsmässiga, skriver ATL.

Ett medborgarförslag som argumenterat för återinförande av Bregott gjorde att debatten drogs i gång. Avgörandet från högsta politiska nivå efter att samtliga fyra kommunalråd i den rödgröna majoriteten slog fast att Bregott har en plats på alla skolor och förskolor i kommunen. Men Konkurrensverket säger nej som menar att det inte är enligt regelverket att besluta om upphandling av ett specifikt varumärke. Samma regler gäller upphandlingskrav på att produkten ska komma från ett visst land, skriver ATL.

Elin Rosén är handläggare på Konkurrensverket. Hon förklarar att myndigheten inte kan uttala sig i ett enskilt ärende som man inte utrett, men kan ge ett generellt svar.

– I en offentlig upphandling är det som huvudregel inte tillåtet att hänvisa till att en produkt ska ha ett visst varumärke, ursprung eller tillverkning om detta leder till att vissa företag gynnas eller missgynnas, säger Elin Rosén till Östra Småland Nyheterna.