Bonde skeptiskt till kommunalt ägande av kor
Publicerad: 2017-02-20

Torbjörn Gradin, lantbrukare, är skeptisk till att kommunen i Kramfors ska äga kor. Han tycker att det är fel väg att gå, säger han till Sveriges Radio.

I Kramfors kommun har Bertil Böhlin, oppositionsråd för Centerpartiet i Kramfors, lagt ett förslag om kommunalt ägda kor. Ett förslag som kan bli verklighet nu i februari då kommunfullmäktige ska ta ett beslut. Anledningen till att man vill äga kor är för att rädda landsbygden och för att ge tillgång till närproducerad mat åt barn och ungdomarna i kommunens skolor.

Torbjörn Gradin har varit lantbrukare i 40 år i Kramfors kommun och han är tveksam till förslaget. Han tycker istället att upphandlingar med de lokala bönder som redan finns är rätt väg att gå för att ge tillgång till närproducerat kött till kommunens äldre och skolbarn. Han skulle också gärna se att det fanns en gemensam samordnare som tillgodoser kommunens behov av kött potatis och grönt.

“Jag kan inte se några fördelar med att kommunen ska äga korna, och att en bonde ska förvalta dem. Jag tror faktiskt att en privat bonde driver bättre än att det är i kommunal regi. Det är inte där vi ska börja. Men det är mycket positivt att vi har kommit dithän att vi vill handla lokalt”, säger han till Sveriges Radio Västernorrland.