Bastian fick fel kost fem gånger
Publicerad: 2019-04-03
Sexårige Bastian har svår ägg- och nötallergi. När han började i förskoleklass tog föräldrarna och skolsköterskan fram ett system som skulle vara helt säkert. Ändå fick Bastian mat med ägg eller nötter vid fem tillfällen på fyra månader. Nu har föräldrarna polisanmält kocken som de menar har mörkat vad som egentligen hänt.

I augusti förra året började Bastian i förskoleklass. Föräldrarna Josefin Bravo och Tomas Carlén hade fastnat för en privat skola i Malmö.
– Det var en väldigt mysig liten skola där vi tänkte att Bastian skulle trivas. Hans lillasyster gick redan på förskolan där så han fick plats via syskonförtur, säger Josefin.
Redan när han var bebis fick Bastian diagnosen äggallergi och efter några år kunde läkarna på allergikliniken i Lund konstatera att han även var allergisk mot hasselnötter. Bastian hade tidigare gått i en kommunal förskola utan att det någonsin uppstått något problem i samband med kosten och föräldrarna var väldigt noga med att också den nya skolan skulle ha koll på specialkost (vilket är ett lagkrav, reds. anm.).
– Det var faktiskt en av anledningarna till att vi valde just denna skola – skolsköterskan hade jobbat på en allergimottagning och hon sa att kocken var fantastisk och att han hade järnkoll på allergier, säger Josefin.
Föräldrarna, som vid det laget kände stort förtroende för skolan, började ta fram rutiner tillsammans med skolsköterskan kring hur Bastians mat skulle skötas.
– Det var supertydligt, understryker Josefin. Bland annat skulle alla innehållsförteckningar sparas, så att en uppföljning skulle kunna göras på sjukhuset om något hände.

Redan i oktober inträffade den första incidenten, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om. Barnen serverades skagenröra och flera i personalen reagerade på att den verkade innehålla majonnäs som ju ofta görs på ägg, men när kocken intygat att det inte var några problem, fick även Bastian äta. Det ledde till att han fick ett anfall och föräldrarna var tvungna att komma och hämta honom. Men när Josefin bad kocken om någon sorts ingredienslista för maten, fick hon höra att den hade kastats.
Efter incidenten kallade skolsköterskan in kocken och samtliga Bastians pedagoger till ett möte för att säkerställa att något liknande inte skulle hända igen. Bland annat bestämdes det att ingredienslistan skulle fotograferas varje morgon så att den inte skulle kunna vara bortslängd om en incident inträffat.
Men bara en månad senare var det dags igen. Bastian fick en allergisk reaktion av maten i skolan och Josefin fick komma och hämta honom igen, och fråga efter ingredienslistan.
– När jag kom emot kocken såg han ut att vara på väg bort men jag hann i kapp honom. Då tog han upp en post it-lapp ur fickan där han hade skrivit ner en rad ingredienser. ”Men MATEN då?” Frågade jag. Vad har han fått att äta?” ”Jo men, det var det här han åt”, fick jag till svar. Sen visade sig, när rektorn gick in och tog tag i frågan, att Bastian hade fått Quorn som innehåller äggvita. Och just den ingrediensen hade utelämnats på lappen.

Inte heller när Bastian blev allergisk av maten en tredje gång i januari i år (åter av Quorn, skulle det visa sig), fanns det någon dokumentation kring matens innehåll.
– Det hade ju bestämts att ingredienslistan skulle fotas varje morgon men faktum är att kocken aldrig verkar har gjort det, säger Josefin.
En vecka senare inträffade den fjärde och kanske allvarligaste incidenten. Under mellanmålet fick barnen kex med något som kocken hävdade var hemmagjord chokladkräm.
– Pedagogerna hade gått ner två gånger till kocken för att fråga om Bastian verkligen kunde äta detta, men han svarade bara: ”jaja, det är hemmagjord chokladkräm”. Sen ringde de mig när jag var på jobbet – igen. Bastian var där i bakgrunden och jag hörde på honom att det var akut, han var verkligen jätterädd! ”Ni får ringa ambulansen”, sa jag. Och under tiden skulle de ordna fram en ordentlig ingredienslista som kunde tas med till sjukhuset.

Josefin åkte till akuten och mötte sin son. Som tur är gick allt bra, men någon ingredienslista dök aldrig upp. Efteråt fick hon höra att kocken hade låst köket och åkt hem medan ambulanspersonalen ännu var på plats, så Bastians pedagog som hade ansvaret lyckades inte få ingredienslistan av honom.
Josefin säger att rektorn senare kontaktade skolans grossist och att han i samband med detta fick veta att det hade gjorts beställningar på Nutella från skolan.
Efter denna incident var kocken borta från arbetet i en vecka.
– De sa att han hade blivit omplacerad och att maten skulle komma från en cateringfirma, tills de hade hittat en ny kock, säger Josefin.
När kocken kort därefter dök upp som fritidspedagog med ansvar för bland annat Bastian, fick föräldrarna slutligen nog och valde att byta skola. Då hade cateringfirman dessutom, efter bara en vecka, levererat en korvrätt med äggvita som Bastian blivit allergisk mot.

Sedan tre veckor tillbaka går Bastian på en kommunal skola i centrala Malmö där maten lagas från grunden.
– Bastian trivs jättebra och han har fått många nya kompisar. Även köket känns bra och väldigt tryggt. De har väldigt bra rutiner, med en speciell kock som lagar allergimaten.
Josefin och Tomas har nu anmält händelserna på friskolan till både Skolinspektionen och Miljöförvaltningen. De har också skrivit till ägaren av skolan och polisanmält kocken eftersom de anser att han utsatt deras son för fara, samt försökt mörka händelserna.
– Jag jobbar själv på en krog i Malmö och jag möter hur många människor som helst som har allergier av en massa olika slag. Det är inte så svårt, om man väljer att jobba med mat, måste man ha koll på specialkost. Man måste ha järnkoll på vad man serverar och låter andra stoppa i sig, säger Josefin.
Som tur är har Bastian inte blivit avskräckt från att äta maten i skolan, konstaterar hon.
– Han har alltid haft en väldigt god aptit och älskar mat, och det gör han fortfarande. Han känner sig trygg när han går till matsalen i den nya skolan, det är jätteskönt!

Vad säger rektorn?

Eftersom ingen ännu har dömts, har vi valt att inte ange skolans namn. Dock ville vi ge rektorn en chans att ge sin syn på det inträffade.
Vilken utbildning hade kocken?
– Han var kockutbildad med mångårig erfarenhet av arbete i svenskt skolkök innan han började på vår skola.
Hade han och övrig kökspersonal gått någon utbildning inom specialkost och i så fall vilken?
– Han har inte genomgått någon sådan utbildning under min tid som rektor, dessförinnan är jag osäker.
Varför dröjde det så länge innan ni omplacerade kocken?
– Jag blev informerad om de första två händelserna i november, då stramade vi upp rutinerna. Nästa två händelser inträffade med kort mellanrum och då satte vi in ytterligare åtgärder.
Tror ni att han kan ta hand om barnen på ett säkert sätt i det nya jobbet som fritidspedagog?
– Efter arbetsrättsliga juridiska överväganden och facklig förhandling var det den åtgärden det landade i.
Skolan måste enligt lag servera säker mat. Vilka åtgärder kommer ni att vidta för att se till att skolan följer lagen, fortsättningsvis?
– Vi fortsätter att se över och följa upp våra rutiner i samråd med miljöförvaltningen och skolhälsovården.
Vilken typ av krav på exempelvis utbildning inom specialkost kommer ni att ställa framöver?
– När vi anställer en ny kock kommer vi säkerställa att tillräckliga kunskaper kring specialkosten finns och erbjuda kompletterande utbildning om det krävs.
Kan ni ge en garanti till föräldrar till barn på skolan, eller föräldrar som överväger att ha sina barn hos er, att er mat från och med nu är helt säker för alla barn?
– Vi garanterar att saken har högsta prioritet och att vi gör allt för att undvika ytterligare incidenter.

 

Fotnot: Pojken på bilden är inte Bastian.