Bara-förskola fick pris för matsvinnsarbete
Publicerad: 2018-01-17

På förskolan Hattstugan i Bara i Svedala Kommun pågår ett försök som ska få barn och vuxna att slänga mindre mat hela Svedala kommun. Redan nu har matsvinnet minskat med tio procent och i måndags fick förskolan förstapris i tävlingen Kost & Pedagogik av branschorganisationen Kost & Näring, skriver Sydsvenskan.

Målet är att minska matsvinnet med 33 procent och därefter göra en handlingsplan som kan användas i alla kommunens kostverksamheter. Arbetet började i mars 2017 och ska pågå under två år.

I Sydsvenskans intervju berättar förskolläraren Sophie Andersson och kocken Gertie Jönsson att sjuka barn och vuxna är den viktigaste orsaken till att mat slängs. Information till föräldrar om vikten av snabb sjukanmälan är en möjlighet att påverka. Förskolan arbetar också med att öka kunskaperna och medvetandegöra både barn och vuxna på förskolan. Matsvinnet mäts regelbundet och numera äter de vuxna pedagogiskt tillsammans med barnen, för att bidra till goda vanor.

Hittills har matsvinnet minskat med tio procent. Vi första mättillfället i mars slängdes 49 kilo mat i veckan, vid den senaste mätningen hade man kommit ned till 45 kilo per vecka och om ytterligare ett år är målet att ha kommit ned till 34 kilo per vecka. Tanken är använda de pengar som sparas för att öka kvaliteten på maten och köpa in mer ekologiska livsmedel.

I tävlingen Kost & pedagogik valdes tre finalister ut och efter en omröstning utsågs Hattstugans arbete med att minska matsvinnet på förskolan till vinnande bidrag. Priset består av en vinnartallrik och en inspirationsdag tillsammans med kändiskocken Paul Svensson. Dessutom har förskolläraren Sophie Andersson och kocken Gertie Jönsson bjudits in att berätta om sitt arbete vid Näringsdagarna i Göteborg och Restaurangmässan i Stockholm.