Äpple och potatis kastas mest
Publicerad: 2023-09-29

I dag är det internationella matsvinnsdagen. I dag släpper också Livsmedelsverket en ny rapport som i detalj visar vilken mat de svenska hushållen slänger mest av. Frukt och grönsaker är det som oftast hamnar i soporna i onödan, tätt följt av bröd. En betydande del utgörs också av matrester, korv och köttpålägg.
Svenskarna slänger ungefär 33 kilo mat och dryck per person och år i hushållet. Nu har Livsmedelsverket låtit gå igenom avfallet och sorterat det. Resultaten visar att frukt och grönsaker är det som slängs mest i hushållen, följt av bröd. Den visar också att en stor del av maten som slängs i restavfallet fortfarande är i sina förpackningar, varav en del i oöppnade förpackningar.

– Om fler konsumenter var trygga med hur mat ska förvaras och hanteras och visste att den håller dubbelt så länge om man har fyra grader i kylen, hade potentialen att minska matsvinnet varit stor. Sedan är det viktigt att fler faktiskt öppnar förpackningar och använder sina sinnen för att bedöma om maten går att äta. Fler måste titta, lukta och smaka innan de eventuellt slänger maten, säger Karin Fritz på Livsmedelsverket.