Enligt en ny sammanställning från Livsmedelsverket behöver barn från 2 års ålder ungefär samma mat som vuxna för att må bra, det vill säga mycket grönsaker, fullkornsprodukter och fisk. Sockret och saltet bör däremot begränsas.
Det är de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) om barn från två års ålder som utgör underlaget i Livsmedelsverkets nya rapport, som är ett sätt att göra det vetenskapliga underlaget mer tillgängligt för dem som arbetar med barns nutrition inom hälso- och sjukvård, skola, omsorg och utbildning. En insikt som presenteras är att mängden fiber i barnens kost kan behöva vara något lägre än för vuxna, annars är överraskningarna få: Grönsaker, frukt och baljväxter, fullkornsprodukter, fisk och växtbaserade oljor med mycket omättade fetter får tummen upp medan mängden socker och salt generellt bör begränsas. Rekommendationer om vitaminer och mineraler skiljer sig också mellan olika åldersgrupper. Underlaget i NNR 2012 bekräftar även att matvanorna i barndomen påverkar hälsan i vuxen ålder. Läs mer här!
Ännu ett skäl att sluta skilja på barnmat och vuxenmat
Publicerad: 2015-09-08