Äldre i Bor står utan restaurang
Publicerad: 2017-08-16

Goda middagar med social gemenskap har ersatts av mat i plastlådor som transporteras från närliggande ort och äts i ensamhet. Så har det blivit sedan köket och restaurangen på Norrhamra i Bor stängts ner, skriver Värnamo Nyheter.

Restaurangen på Norrhamras äldreomsorg i Bor fick högsta betyg när en enkätundersökning gjord av serviceförvaltningen. Men restaurangen stängde i juni tillsvidare och sen dess får de boende som tillagats på ett boende i närliggande Rydaholm. Istället för att kunna gå till restaurangen för att träffa vänner och umgås levereras nu maten i plastlådor med hjälp av hemtjänstpersonalen.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Två boende Sonja Andersson och Ingrid Carlsson som båda bor på Norrhamra berättar för Värnamo Nyheter om den kraftiga försämringen som blivit sedan restaurangen stängde.

Förutom att matens kvalitet har blivit sämre enligt Sonja och Ingrid har även dryckesalternativen försvunnit och de måste numera ordna med dryck själv, samt att salladsbuffén stora utbud sak as. Men det som lyfts fram som den största saknaden är den sociala gemenskap som restaurangen gav upphov till.

“Det var jättetrevligt att äta tillsammans med andra”, säger Sonja Andersson till Värnamo Nyheter.

“Nu sitter vi för oss själva”, säger Ingrid Carlsson till Värnamo Nyheter.

Att köket och restaurangen på Norrhamra har stängts beror på att Finnvedsbostäder, som köpt anläggningen av kommunen, ska göra om den till trygghetsboende. För att hinna lämna i tid bestämde sig serviceförvaltningen för att stänga ned i början av juni och tills vidare köra dit mat från annat håll.

Hur länge de boende på Norrhamra ska behöva få maten serverad till hemmen i platslådor är i nuläget oklart. Enligt tidigare uppgift skulle ombyggnationen påbörjas någon gång under augusti/september. Det var också ett av skälen till att serviceförvaltningen lämnade redan i början på juni. Men enligt Caroline Olsson, projektledare på Finnvedsbostäder, vet man i dag inte om man kommer i gång i augusti/september, skriver Värnamo Nyheter.