Äggskandalen fortsätter att växa
Publicerad: 2017-08-11

Skandalen med förgiftade ägg fortsätter att växa. Hittills har åtta länder i Europa upptäckt ägg som innehåller insektsgiftet Fipronil, bland annat i Sverige. Enligt Livsmedelsverket har giftiga ägg sålts till främst restaurangkunder via en importör i Västsverige, men dessa är nu spårade och stoppade.

I Nederländerna har två personer gripits, misstänkta för inblandning skandalen och miljontals ägg har förstörts i totalt åtta länder. Bland annat har Storbritannien importerat 700 000 ägg från Nederländerna som kan innehålla giftet och flera stora butikskedjor plockar nu bort inte bara ägg utan också smörgåsar och sallader från hyllorna, enligt Sveriges Radio.

I centrum av skandalen finns Belgien samt Nederländerna som är en av världens största exportörer av ägg. Skandalen har orsakat en konflikt mellan myndigheter och politiker i de båda länderna, gällande ansvarsfrågan. Men nu samarbetar polisen i länderna, som och har gjort gemensamma räder på olika platser, och i Nederländerna har två ansvariga chefer på det företag som misstänks för att ha använt Fipronil vid besprutning av hönsfarmer gripits, skriver Sveriges Radio.

I Danmark har det enligt Sveriges Radio sålts 20 ton av kokta och skalade ägg som importerats från Nederländerna, via en belgisk underleverantör som sedan sålts till matsalar, cateringföretag och kaféer. I torsdags kom även uppgifter om att ett ton flytande äggula som innehåller det giftiga insektsmedlet upptäckts i Rumänien, men den flytande äggulan har inte spridits för försäljning.

Hittills har ingen blivit sjuk av att äta de förgiftade äggen.