Stekt Panerad Sej med en Kall Sås av Morot och Palsternacka från Skogsgårdens förskola i Västerås är en smakfull och näringsrik fiskrätt. Sejen, som först doppas i en hemgjord smet och sedan paneras med en blandning av ströbröd, timjan, paprikapulver och riven ost, bakas i ugnen tills den får en perfekt gyllenbrun yta. Denna krispiga och smakrika fisk kompletteras med en unik kall yoghurtsås, där mjukheten av kokt morot och palsternacka blandas med yoghurt, majonnäs, citronsaft och dill. En perfekt balans av smaker som gör denna rätt till ett frestande och hälsosamt alternativ för alla åldrar.
Ingredienser:
- 11 kg sejSmeten:
- 1,1 kg ägg
- 4,5 l mjölk, 0,5 %
- 1.3 kg vetemjöl
- Rapsolja 2,5 msk 1 l
- Salt, svartpepparPanering:
- 2,2 kg ströbröd
- 1,1 dl timjan, torkad
- 1,1 dl paprikapulver
- 900 g ost, riven
- Salt, svartpeppar
Kall yoghurtsås:
- 9 l yoghurt, 3 %
- 4 dl majonnäs
- 3,3 kg morot, kokt
- 3,3 kg palsternacka, kokt
- 1 l citron, saft
- 70 g dill, hackad
- Salt, svartpeppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 180 grader. Tina och torka fisken om den är fryst.
- Vispa ägg och mjölk, vetemjöl, salt, peppar och olja till en smet i ett bleck.
- Blanda ströbröd, timjan, salt, peppar och paprikapulver i ett annat bleck.
- Doppa sedan fiskbitarna i smeten och lägg i en smord form.
- Strö därefter panering och ost över fisken.
- Avsluta med att steka fisken i ugn cirka 30 minuter eller tills den fått färg.
Kall yoghurtsås:
- Mixa yoghurt och majonnäs med rotfrukter.
- Tillsätt sedan citronsaft och dill, smaka till sist av med salt och peppar.