Recept för: 100 pers
Hagers Fiskgryta

Hagers Fiskgryta från Tosteröskolan i Strängnäs är en krämig och smakrik rätt som kombinerar tärnad sej och lax med en rik bas av rotsaker. Morot, rotselleri och fänkål förvälls och blandas sedan med lök, matlagningsvin, hummerfond och havregrädde för att skapa en djup och komplex smak. Tabasco ger grytan en extra hetta, medan dill tillför en frisk örtighet. Denna välbalanserade fiskgryta är inte bara mättande utan också en verklig njutning för smaklökarna.

 

Ingredienser:

  • 7 kg sej, tärnad
  • 4 kg lax, tärnad
  • 1,5 kg morot, grovriven
  • 1,5 kg rotselleri, grovriven
  • 1,5 kg fänkål, strimlad
  • 500 g gul lök, tärnad
  • 2,5 l matlagningsvin, vitt
  • 0,6 l hummerfond
  • 2,1 l havregrädde
  • 300 g majsstärkelse
  • 2 msk tabasco
  • 250 g dill, hackad
  • Salt

Gör såhär:

  1. Förväll morot, rotselleri och fänkål hastig i en kastrull.
  2. Svetta sedan lök i sin egen vätska och tillsätt lite matlagningsvinet, hummerfond och havre­grädde. Hetta upp och dra av spisen/sänk värmen. Använd som grund till såsen.
  3. Salta fisken och lägg i en kastrull alt. bleck i ugn.
  4. Häll över resten av matlagnings­vinet och täck med lock och låt sjuda tills fisken är klar.
  5. Ta fram grunden till såsen, sila över eventuell fiskfond från kastrull/bleck. Koka upp och smaka av samt red med majsstärkelse.
  6. Vänd ned dill i grytan innan servering.