Recept för: 100 pers
Pulled pork

Pulled Pork från Fyrisskolan i Uppsala är en rätt som perfekt demonstrerar konsten av långkok. Det saftiga fläskkarrén får gott om tid att bli riktigt mört och smakfullt i en glace av lök, ananas, tomatpuré, sweet chilisås, BBQ-sås och hickory liquid smoke, samt en blandning av vitlök och kummin. När köttet är färdigt, blir det underbart mört och kan enkelt dras isär. Salsasåsen som görs på spadet tillför en extra dimension av smak. Serverat med tortillabröd och en fräsch sallad blir detta en måltid som bjuder på en sann smakexplosion.

 

Ingredienser:

  • 10 kg fläskkarré
  • 1 kg gul lök, klyftor
  • 1 kg ananasbitar, i juice
  • 3,75 dl tomatpuré
  • 3,75 dl sweet chilisås
  • 375 g BBQ-sås
  • 1,25 dl hickory liquid smoke
  • 25 g vitlök, hackad
  • 25 g kummin, mald
  • Salt

Gör såhär:

  1. Blanda lök, ananas, tomatpuré, sweet chilisås, BBQ-sås och hickory liquid smoke med vitlök och kryddor.
  2. Lägg köttet i bleck, täck med glace och lägg på ett lock.
  3. Sätt in i ugnen på 150 grader i 5-6 timmar, tills köttet nått en innertemperatur på cirka 95 grader.
  4. Mixa spadet för att få en chunky salsasås.

Servera det möra köttet med salsan och gärna med tortillabröd, sallad och valfria grönsaker.