Tre fjärdedelar av de ungdomar som tror sig vara matallergiska är i själva verket inte det visar en ny undersökning från Karolinska Institutet. För dem som verkligen är allergiska innebär detta stora problem, skriver TT.
Barnallergistudien Bamse har genomförs sedan 1994 vid Karolinska institutet (KI) i Solna. Vid årets studie trodde 28 procent av 16-åringarnas föräldrar att barnen led av någon form allergi. Men tester visade att den rätta andelen egentligen är att 7 procent lider av någon form av matallergi, rapporterar Nyheterna i TV4.
När barnen var fyra år uppgav 12 procent av föräldrarna att deras barn var allergiska och främst handlar det enligt KI-professorn Magnus Wickman om misstänkt allergi mot mjölksocker, laktos.
– Laktosintolerans är jätteovanligt, men om man tittar på hyllorna i livsmedelsaffärerna kan man tro att halva svenska befolkningen är laktosintolerant, säger han till TT.
Wickman kallar den kraftiga ökningen av upplevd laktos- och glutenallergi för “en underlig epidemi”.
– Man ser det också internationellt – i USA, England och Tyskland. Man kan undra varför. Det kommer knappast från konsumenterna utan det handlar nog om – det är min gissning – att livsmedelsindustrin och detaljhandeln vill tjäna mer pengar på de här produkterna.
Att så många tror sig lida av matallergier får också stora konsekvenser för de som faktiskt är drabbade.
– För dem som verkligen är allergiska, sex–sju procent, är det ett jätteproblem. Man kan säga så här: De tas inte riktigt på allvar, säger Magnus Wickman till TT.