– Sluta pumpa in skattepengar i ohållbar fiskuppfödning!
Den uppmaningen riktar Helena Allard, hållbarhetschef för märkningsorganet Svenskt Sigill, till Sveriges politiker i en debattartikel.
Bakgrunden är att nästan all fiskuppfödning sker i kassar i havet, något som enligt Svenskt Sigill innebär att både djuren och naturen blir lidande. Uppfödningen i kassar dras med en lång rad problem och behöver ersättas med hållbarare cirkulära system på land, konstaterar man. Fiskuppfödningen i havet leder till läckage av näringsämnen och medicinrester eftersom vatten flödar fritt genom kassarna. Gödseln kan inte heller tas tillvara. Risken för att behöva använda läkemedel, som till exempel antibiotika, finns i alla fiskuppfödningar men i kassar är risken högre då fisken kommer i kontakt med vilda djur.
Ett betydligt bättre alternativ är fiskodlingar på land, exempelvis i lador, hävdar Svenskt Sigill:
“Att föda upp fisk på land är mycket hållbarare än i kassar i havet. Men lagstiftning och kunskap hos politiker och myndigheter släpar efter. Just nu satsas skattemiljoner på fiskuppfödning som struntar i hur djuren mår och saknar grundläggande hållbarhetstänk”, påpekar Helena Allard i debattartikeln.
Bland de djurvälfärdsproblem som lyfts fram finns bland annat faktumet att man tvingar revirhävdande rovfiskar att trängas i bassänger, istället för – vilket vore betydligt vettigare – fisksorter som faktiskt normalt lever i stim. Hon påpekar även att fiskar kan vara världens mest missförstådda djur – precis som vilka andra djur reagerar de när de är rädda och har ont, vilket innebär att uppfödare måste ta hänsyn till deras vattenkvalitet, utrymme och förhållanden.