Sedan den 1 juli i år behöver offentliga restauranger inte följa den tidigare covid -19-föreskriften för serveringar. Då trädde nämligen en ny lag i kraft för att förhindra smittspridning som – till skillnad från den tidigare föreskriften – enbart omfattar allmänna restauranger, barer och caféer.
Offentliga restauranger ska i stället följa de generella reglerna och råden för den aktuella verksamheten, d v s skola, vård, omsorg et c, enligt Föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19, Grundförfattning HSLF-FS 2020:12.
Åtgärder för att förhindra smittspridning kan enligt Livsmedelsverket till exempel vara att verksamheten:
- sätter upp information till medlemmar, personal, kunder och andra besökare,
- markerar avstånd på golvet,
- möblerar om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel,
- håller digitala möten,
- erbjuder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten och erbjuder handsprit, samt
- undviker att flera personer samlas, särskilt i trånga lokaler.