Recept för: 100 pers
Blåbärskaka från Nyhem

Denna blåbärskaka från Nyhem är en härlig söt efterrätt från Halmstad. Den har en krämig fyllning med blåbär och en läcker vaniljkesella att servera med.

 

 

Ingredienser:

  • 8 hg margarin
  • 5,3 l strösocker
  • 2,4 l vetemjöl
  • 2 msk bakpulverFyllning:
  • 20 st ägg
  • 1,3 kg strösocker
  • 2,1 kg kesella
  • 0,9 l vispgrädde
  • 3 msk citron, saft
  • 4,3 dl vetemjöl
  • 250 g potatismjöl
  • 1,6 kg blåbärVaniljkesella:
  • 3 l kesella
  • 2 msk vaniljsocker

Gör såhär:

Smulpaj:

  1. Börja med smulpajen genom att smälta smöret.
  2. I en separat skål, blanda havregryn, strösocker, vetemjöl, vaniljsocker och en nypa salt.
  3. Häll det smälta smöret över de torra ingredienserna och rör om tills allt är väl blandat.
  4. Tryck ut smulpajblandningen i en ugnsform eller ett bleck. Förgrädda i ugnen på 200 grader Celsius i 5 minuter.

Fyllning:

  1. Under tiden smulpajen förgräddas kan du förbereda fyllningen. Vispa äggen och sockret tills det blir ljust och pösigt.
  2. Tillsätt kesella (eller kvarg), vispgrädde, citronsaft, vetemjöl och potatismjöl till ägg- och sockerblandningen. Rör om tills allt är väl blandat.

Montering:

  1. Häll kesellafyllningen över den förgräddade smulpajbotten.
  2. Strö över de färska blåbären jämnt över pajen.

Baka:

  1. Grädda pajen i ugnen på 175 grader Celsius i ca 30 minuter, eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg och fyllningen har stelnat.

Servering:

  1. Servera smulpajen med en klick kesella smaksatt med vaniljsocker.
  2. Njut av din hemlagade Smulpaj med Blåbär och Kesellafyllning!