Recept för: 100 pers
Fisksoppa á la Kungshaga

En Havets Frukt från Ängelholm

Denna fiskoppa á la Kungshaga är en läcker och smakrik soppa som bjuder på havets frukter. Med färsk fisk, fänkål och rotselleri blir detta en riktig delikatess.

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

  • 8 kg fiskfilé, fast
  • 5 kg fänkål, tunnskivad
  • 3 kg rotselleri, strimlad
  • 1 kg smör
  • 10 l vatten
  • 5 kg morötter, skivade
  • 10 l mjölk
  • 800 g tomatpuré
  • 2 kg purjolök, strimlad
  • 800 g vetemjöl
  • 5 dl citron, saft
  • 2,5 dl apelsinsaft, koncentrerad
  • 1 kg räkor, skalade
  • Dill, finhackad
  • Dragon, salt, peppar

Gör såhär:

  1. Fräs fänkål och rotselleri i smör i några minuter tills de mjuknar något.
  2. Tillsätt vatten och morötter till grytan. Låt det koka upp och sjud i 5 minuter tills morötterna börjar mjukna.
  3. Häll i mjölken, tomatpurén och purjolöken. Rör om och låt det koka upp.
  4. Förbered redningen genom att blanda mjöl i vatten för att göra en redning. Tillsätt redningen till soppan och rör om väl. Låt soppan koka upp igen.
  5. Sänk värmen och tillsätt citronsaft och apelsinjuice. Rör om för att kombinera smakerna.
  6. Krydda soppan med dragon, salt och peppar enligt din smak. Låt soppan sjuda i ytterligare 30 minuter för att låta smakerna utvecklas.
  7. Dela fisken i mindre bitar och tillsätt dem till soppan de sista 5 minuterna av koktiden. Låt fisken tillagas i soppan tills den är genomstekt och fiskköttet är ömt.
  8. Tillsätt räkorna precis före servering och rör om försiktigt för att blanda dem med soppan.
  9. Strö över hackad dill som ett sista touch innan du serverar din läckra fisksoppa.
  10. Servera soppan varm och njut av den goda smaken av denna härliga fisksoppa!