”Slarvsylta” ingick i en av rätterna, när de tre eleverna vid Dackeskolan i Mjölby lagade sin vinnarmeny, vid riksfinalen i Unga Ekokockar 2017. I helgen avgjordes riksfinalen i tävlingen, som riktar sig till eleverna vid kockprogrammen på landets gymnasieskolor. Finalen ägde rum under mässan Mat 2017 i Växjö, och förstaplatsen kammade Maja Rikardsson, Albin Sniwe och Ida Fagerhov hem, med en meny baserad på bland annat morot i olika skepnader, slarvsylta på lamm med kantarellsmör och en ”frostig äppelkvist”. Lagledare var elevernas egen lärare Katarina Westlund. På andra plats kom laget från Stockholms restaurangskola.
I tävlingen Årets Ekokock, som riktar sig till etablerade kockar, vann Jonas Alvin från Stångs magasin i Linköping.
– Det känns fantastiskt. Jag har alltid varit intresserad av att laga mat med ett hållbarhetstänk. På Stångs är vi KRAV-certifierande och satsar stenhårt på lokala leverantörer och producenter. Det känns väldigt bra att vinna det här priset, både för mig och för restaurangen, säger Jonas Alvin i ett pressmeddelande. Fyra ekokockar från KRAV-certifierade restauranger gjorde i fredags upp om titeln Årets Ekokock 2017. Deras uppdrag var att på två timmar laga en modern restaurangrätt med fokus på lokala, ekologiska råvaror. Jonas Alvin imponerade mest på juryn med sin rätt av rostade gulbetor serverade med gulbetskräm, blåmusslor, puffat bovete, picklad rättika och stekt sallad.