Maten som serveras i Luleås förskolor och skolor är mer svensk och lokalproducerad än någonsin. Men köttfärsen som serveras i skolorna kommer från Polen, ett land som använder betydligt mer antibiotika i sin djurhållning än Sverige. Anledningen är att ett krav på svensk köttfärs skulle bryta mot Lagen om offentlig upphandling menar kommunens måltidsservice, uppger NSD.se.
Det var personalen på en förskola i Luleå som gjorde upptäckten att köttfärsen som serverades till barnen hade polskt ursprung. De valde att kontakta tidningen Norrländska Socialdemokraten eftersom de tyckte att det gick stick i stäv med mål i kommunens Livsmedelspolicy där man skrivit att man vill möjliggöra för lokala företag att lägga anbud. I dokumentet står det också att hänsyn ska tas till att djur i livsmedelsproduktion behandlas väl och att miljöstörningar begränsas.
Ulrika Rutqvist som intervjuats av NSD är enhetschef inom måltidsservice i kommunen och hon menar att ursprunget på köttfärsen inte är något kommunen kan styra.
“Nej, då bryter vi mot lagen om offentlig upphandling (LOU). Vem som helst inom EU ska kunna svara på vårt anbud.”, säger hon till tidningen.
Nu svarar Karin Lidén som varit kostchef i Kramfors kommun sedan 17 år tillbaka, och tidigare ordförande i branschorganisationen Kost och Näring, att det inte alls stämmer.
Karin har under lång tid arbetat med att styra livsmedelsupphandlingarna i Kramfors för att kunna köpa in så mycket svensk och lokalproducerad mat som möjligt. Idag ligger kommunen på en nivå där 98,5 procent av allt nötkött, fläskkött och kyckling som serveras är svenskt, berättar hon för Bondebloggen.
Men Bondebloggen och Karin Lidén menar istället att det tvärt om vad många tror inte alls är omöjligt att ställa krav i upphandlingarna så länge man utgår från Upphandlingsmyndighetens kriterier. Med dem kan man specificera det man vill köpa utifrån krav på exempelvis antibiotikaanvändning, hormoner och på vilket sätt maten är producerad. Man får inte uppge att maten ska vara svensk, men eftersom utländsk mat oftast inte lever upp till svenska krav kan problemet lösas per automatik, förklarar Elin Bergström i Bondebloggen.
“Det är oerhört mycket jobb men det är väldigt viktigt.”, säger Karin Lidén.
Enligt LOU måste kommunerna välja det mest prisvärda alternativet som uppfyller de krav som ställs i upphandlingen. Den polska köttfärsen är nästan 27 kronor billigare än den svenska, som kostar 61,16 kronor kilot jämfört med 87,80 kronor.
Denna termin köper Luleå kommunen in 8 350 kilo köttfärs och prisskillnaden mellan polsk och svensk färs hamnar då på 222 400 kronor, vilket på två terminer innebär det en prisskillnad på en halv miljon kronor. Kommunens Måltidsservice menar att det är ännu en anledning till att man valt den polska färsen, skriver NSD.