”Godaste mellisen någonsin!”
Så lät det från eleverna på Skanör Skola i tisdags, den 20 maj, när skolköket gästades av Pågen och Skånemejerier. Under eftermiddagen bjöds låg- och mellanstadieeleverna på ett riktigt gott, lyxigt och näringsrikt mellanmål och väckte snabbt stort engagemang bland både elever och personal. Reaktionerna lät inte vänta på sig: ”Jag smäller av så gott!”, ”Bästa dagen någonsin!” och ”Det här melliset får 10 av 10”.



Det hela arrangerades av Sveriges Offentliga Kockar, i samarbete med Pågen och Skånemejerier. Bakom mellanmålet stod skolans kockar Thomas, Andreas och Djenabo, som skapade en meny som var lika genomtänkt som uppskattad. Det bjöds på:
- Croque monsieur med dijoncrème på Pågens surdegsbröd
- Surdegsbröd med cottage cheese-crème, goudaost, skinka och gräslök
- Grötbröd med kvarg, jordgubbar, goudaost och mynta
- Fattiga riddare på Pågens Grötbröd – med och utan hemgjord sylt
- Bravo Smoothies i två varianter:
- Ananas, kiwi, lime
- Jordgubb, hallon, blåbär
- Sorbet på Bravo Smoothie gjord på mango och passion, med turkisk yoghurt och kokos
Dagen blev en stor succé – med omtagningarna som bevis! Det blev en tisdag utöver det vanliga, full av glädje, nyfikenhet och goda smaker. Favoriter från dagen blev fattiga riddare, smoothies och glassen – såklart!




Inspiration för skolköket
Grötbrödet, som bygger på ett traditionellt recept med gröt som bas, är ett bra exempel på ett mättande och näringsrikt alternativ för skolan. Smoothiesarna blev också snabbt favoriter, och ett tips är att blanda ut dem med naturell yoghurt för en mer mättande servering – utan att tumma på smaken.