Så var det äntligen dags för Jens Eriksson vinnare av Årets Skolkock 2024, Evelina Collin vinnare av Årets Förskolekock 2024 och Adam Brolund vinnare av Årets Seniorkock 2024 att få sin gemensamma vinnardag på Kronfågels huvudkontor i Stockholm – en dag som blev möjlig tack vare samarbetet mellan Kronfågel och Skånemejerier.
Dagen inleddes med en gemensam lunch där deltagarna bjöds på vad som snabbt utsågs till “mackornas macka” – en rejäl smörgås toppad med långkokt kyckling, smörgåsgurka, färsk koriander och en het sås som satte tonen för eftermiddagens inspirerande matlagning. Alla vid bordet höll med om att mackan är en klart underskattad rätt.

Efter lunchen tog stämningen ytterligare fart när OS-medaljören Olle Broström och Kronfågels gastronomiskt ansvarige Stefan Superti ledde eftermiddagens matlagning med vinnarna Jens, Evelina, Adam och deras inbjudna gäster Joachim Preutz och Helene Haglund. Tillsammans skapades en meny som speglade såväl svenska råvaror, hantverk som innovation.


På tallrikarna hamnade bland annat glasbakad regnbågslax från Gårdsfisk, yakitorispett med kycklingoyster, kycklinghjärta och krispigt kycklingskinn – en rolig mix av texturer och smaker. Det serverades även grillad grön sparris med nyskördat ogräs– ett roligt sätt att ta vara på naturens resurser. Som avslutning på dagen serverades en utsökt efterrätt: karamelliserad miso på svensk gulärta med med granparfait, syrlig rabarber och puffat bovete. En perfekt balans mellan sötma, syra och krispighet.


Dagen handlade inte bara om att hylla tre välförtjänta vinnare – den blev också ett bevis på vad som händer när kreativiteten får ta plats i köket. När man vågar tänka utanför boxen och tänja på gränserna genom att utforska nya råvaror, som att använda sig av ogräset som växer utanför dörren.


Skribent: Matilda Salkert