Recept: Pågen
Ingredienser:
200 skivor Pågen JätteFranska
300 cocktailtomater
25 msk olivolja
8,5 tsk balsamvinäger
200 msk smör
200 skivor mozzarellaost
Salt och svartpeppar, efter smak
Pesto
Ca 250 g färsk basilika, packad
Ca 1000 g pistagenötter, osaltade och skalade
Ca 1000 g parmesanost, riven
ca 50 vitlöksklyftor
25 dl olivolja
Saften från 12,5 citroner
Salt och svartpeppar, efter smak
Gör såhär:
1. Börja med peston. Grovhacka basilika, pistagenötter, parmesanost och vitlök i en matberedare. Häll långsamt i olivolja när beredaren är i gång. Tillsätt citronsaft, salt och svartpeppar. Smaka av.
2. Värm ugnen till 200°C. Halvera tomaterna och lägg på en plåt med snittytan uppåt. Ringla olivolja och balsamvinäger över och krydda med salt och svartpeppar. Rosta i ugnen i 20-25 minuter eller tills de är mjuka och lätt karamelliserade.
3. Förbered smörgåsarna. Bred smör på ena sidan av varje brödskiva. Vänd 4 av skivorna med smörsidan nedåt, lägg 2 skivor mozzarella på varje. Toppa med ugnsrostade tomater och lägg en brödskiva på toppen (smörsidan utåt).
4. Värm smörgåsgrillen. Lägg i smörgåsarna och grilla tills brödet är gyllenbrunt och osten smält (3-5 min). Ta ut smörgåsarna och låt dem svalna i en minut. Skär dem i halvor och servera med pesto, salt och peppar.