Recept för: 120 pers
Kalljästa morotsrutor

Saftiga morotsrutor som kalljästs för en extra god smak. Denna hembakade läckerhet från Höör är perfekt för att njuta av hemmagjort bröd. De kalljästa morotsrutorna har en härlig sötma från honung och en underbar smak av morötter. Baka dem i förväg och njut av färskt bröd när du vill. Med 120 rutor fördelade på 3 bleck har du gott om bröd att dela med dig av eller frysa in för senare bruk. Enkla att göra och ännu enklare att älska!

 

Ingredienser:

  • 250 g jäst
  • 1,5 dl honung, flytande
  • 5 dl olja
  • 1,5 l morötter, rivna
  • 2,5 l vatten
  • 1,5 l grahamsmjöl
  • 5 l vetemjöl
  • 2,5 tsk salt

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Tillsätt honung, olja, morötter, vatten och salt till bunken med jästen.
  3. Rör om noga tills jästen har löst upp sig och ingredienserna är väl blandade.
  4. Arbeta in mjölet i omgångar tills degen börjar dra sig från skålens kanter. Du kan behöva tillsätta mer mjöl om degen är för klibbig.
  5. Ta upp degen och tryck ut den i ett bakplåtspappersklätt bleck, så att den täcker jämnt.
  6. Använd en mjölad kniv för att skära degen i 40 bitar genom att göra snittmärken på ytan.
  7. Strö över lite mjöl på toppen av degen.
  8. Ställ in blecket i kylen över natten för att låta degen kalljäsa.
  9. Nästa dag, ta ut blecket ur kylen och låt degen jäsa färdigt i rumstemperatur medan ugnen värms upp till 200 grader Celsius (°C).
  10. Om rutorna i degen har jäst ihop under kylningen, använd den mjölade kniven för att markera dem igen.
  11. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 20-25 minuter eller tills det har fått en gyllene färg och låter ihåligt när du knackar på undersidan.
  12. Ta ut brödet från ugnen och låt det vila och svalna på ett ugnsgaller.
  13. Njut av ditt hemlagade bröd när det är svalt nog att äta!