50 miljoner ska boosta ekoproduktionen
Publicerad: 2018-05-02

Den ekologiska produktionen har inte ökat i takt med efterfrågan, menar landsbygdsminister Bucht. Därför har Regeringen beslutat att skjuta till 50 miljoner kronor till produktionen av ekologiska livsmedel fram till 2020.

Beslutet knyter an till målet i livsmedelsstrategin som innebär att 30 procent av jordbruksmarken ska användas till ekologisk produktion och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologisk innan 2030.

Tillsammans med näringslivet och andra branschaktörer ska Jordbruksverket nu välja ut och vidta åtgärder enigt vad som presenterades i rapporten ”Åtgärdsplan för att öka ekologisk produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel”, som Jordbruksverket lämnade över till Regeringskansliet den sista februari i år.

-Vi ser en stark efterfrågan på ekologisk mat, samtidigt har den ekologiska produktionen inte ökat i takt med efterfrågan. Det vill regeringen ändra på. Om svenska bönder kan möta den ökade efterfrågan bidrar det till jobb och hållbar tillväxt i hela vårt land, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande från Regeringen.