Burgarfest!
Publicerad: 2024-10-18

I slutet av september bjöd vi in ett antal kockar till Skanör Skola för att bjuda på burgare tillsammans med Orkla Foods och Oalty och Unilever Food Solutions.  Kim och Johan från Orkla Foods stod bakom grillen och levererade hybridburgare med massvis av goda tillbehör. När solen inte längre visade sig bjöd vi in till samtal kring ett långbord med ett par gäster i ”heta stolen”. Här är ett par frågor!

Först upp i ”heta stolen” var Thomas Hult, Köksmästare på Skanör skola: 

Vad är den största utmaningen för er just nu?
– Ekonomi är helt klart den stora utmaningen nu, att lyckas leverera mat på hög nivå med råvaror som är dyrare än tidigare. Men vi kämpar på och försöker utveckla oss hela tiden!, säger Thomas Hult.

Thomas och gänget på Skanör Skola förberett bröd och goda tillbehör till burgarna. Men bakom grillen stod Johan och Kim från Orkla Foods.

Hur jobbar ni med hybridprodukter?
– Under de närmsta åren har vi börjat prata mer och mer hybrid-matlagning vilket har blivit ett nytt användningsområde för våra vegetariska färser. Vi tittar på vad vi kan ta fram färdiga produkter som ska underlätta mer för köken och då gärna rena grönsaker och högt proteininnehåll. Svårigheterna med hybridprodukter som t.ex. biffar, är att det kan vara svårt att hitta en balans som inte spricker. Därför gäller det att testa sig fram med från färs till färs. Ärtfärs och kycklingfärs är en bra kombination, men då brukar det vara bättre att ha 70% ärtfärs och 30% kycklingfärs t.ex, berättar Johan.

På tal kom också samarbete mellan kök och pedagoger, något som på vissa ställen fungerar felfritt och andra har det lite tuffare att få med hela verksamheten på tåget. Hos Helena Moldenhawer på Klöverstugans förskola.

Berätta hur du får med dig pedagogerna på tåget?
– Jag började med det redan från dag ett och har hela tiden byggt efter det. Jag matar på med inspiration, nya rätter och information och får ofta positivt tillbaka. Vi är ett stabilt team på Klöverstugan och maten är en så stor del av lärandet så det är viktigt att få med alla på tåget. Ett samarbete vi har lyckats med mellan kök, pedagoger, barn och föräldrar är ”all mat räknas”. Det var jag och pedagogen Camilla som filade på att hitta på något och kom på att vi ville hämta upp svinn från en matbutik. Sagt och gjort så fick vi igenom projektet och nu cyklar vi tillsammans en gång i veckan med barnen och hämtar mat som blivit över. Föräldrarna tycker det är jättebra för barnen lär sig att man inte ska handa för mycket och att man kan handla bananer som kanske har ett märke på sig, berättar Helena.

Sist upp i heta stolen var Zejneba Catovic från Johannesskolan i Malmö.

Berätta lite om ert hållbarhetsarbete.
– Vi jobbar med hållbarhet på många sätt! Men vi är stolta över att ha lyckats halvera vårt matsvinn! Vi satte i gång dialogen med eleverna och förklarade för dem att ”om alla slänger en köttbulle så blir det JÄTTEMÅNGA köttbullar”. Det krävs att vi har en daglig varje dag. Vi använder också allt som går att använda till soppa dagen efter och sätter i gång tänket hos barnen att de ska smaka och dofta på mat innan det slängs.

Stort tack för en givande eftermiddag och väldigt god mat!