Recept för: 10 pers
Bolognese på Svenskodlad Vegofärs

Recept från: Färsodlarna

Ingredienser:

  • Svenskodlad Vegofärs 1kg
  • Rapsolja 2dl
  • Gul lök hackad 300g
  • Morot hackad 200g
  • Stjälkselleri hackad 100g
  • Pressad vitlök 40g
  • Tomatpuré 160g
  • Oregano torkad 30ml
  • Timjan torkad 30ml
  • Krossade tomater 1,6kg
  • Vatten 1,5l
  • Grönsaksfond 1,2 dl
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör såhär:

  1. Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
  2. Bryn gul lök, stjälkselleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/stjälksellerin börjat mjukna. Alternativt stek lök, morot och stjälkselleri i ugnen.
  3. Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano samt timjan och låt de få lite färg. Alternativt rosta tomatpuré med vitlök och örter i ugnen.
  4. Häll rostad färs i kastrullen med blandningen av grönsaker, örter och tomatpuré. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksfond, låt sedan sjuda i 20-30 min.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.

Önskar ni ej en helt vegetarisk måltid? Byt ut 50% av den svenskodlade vegofärsen mot 500 gram svensk nötfärs så får ni lägre klimatpåverkan än en traditionell bolognese och samtidigt en rätt rik på både järn, protein och fiber!