Recept från: Färsodlarna
Ingredienser:
- Svenskodlad Vegofärs 1kg
- Rapsolja 2dl
- Gul lök hackad 300g
- Morot hackad 200g
- Stjälkselleri hackad 100g
- Pressad vitlök 40g
- Tomatpuré 160g
- Oregano torkad 30ml
- Timjan torkad 30ml
- Krossade tomater 1,6kg
- Vatten 1,5l
- Grönsaksfond 1,2 dl
- Salt
- Svartpeppar
Gör såhär:
- Häll upp färsen på en plåt och ringla över 1 dl rapsolja, rosta sedan denna på 200 grader i ca 10 minuter. Den ska få en gyllenbrun färg och en nötig doft.
- Bryn gul lök, stjälkselleri och morot i 1 dl rapsolja i en kastrull tills löken är genomskinlig och morot/stjälksellerin börjat mjukna. Alternativt stek lök, morot och stjälkselleri i ugnen.
- Tillsätt tomatpuré, vitlök, oregano samt timjan och låt de få lite färg. Alternativt rosta tomatpuré med vitlök och örter i ugnen.
- Häll rostad färs i kastrullen med blandningen av grönsaker, örter och tomatpuré. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksfond, låt sedan sjuda i 20-30 min.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Önskar ni ej en helt vegetarisk måltid? Byt ut 50% av den svenskodlade vegofärsen mot 500 gram svensk nötfärs så får ni lägre klimatpåverkan än en traditionell bolognese och samtidigt en rätt rik på både järn, protein och fiber!